Yazarlık-Yazarak Para Kazanmak


 İnternet sektörünün hızla büyümesinin beraberinde getirdiği sorunlardan birisi de açılan sitelerin editörsüz, yazarsız olması. İnsanlar günlük hayatlarındaki işlerinden vakit ayırıp açtıkları sitelerle ilgilenemiyorlar. Bunun için bir iş gücü gerekli. Site sahiplerinin yerinize site ile ilgilenecek ya da siteye döküman, yazı, görsel, makale vs.. sağlayacak kişilere ihtiyaç duyuluyor. Bu artık bir iş kolu haline gelmeye başladı ve geleceği parlak bir meslek diyebiliriz.


Sizde bu sitelere kaynak sağlayarak kelime başına ücretlendirme ile geçiminizi sağlayabilir ya da kendinize ek kaynak oluşturabilirsiniz. Kelime sayısını word programı otomatik olarak sayıyor yazınızın en alt kısmında belirtiyor. Tabi bu herkesin yapabileceği bir iş değil yazar olabilmeniz için bir kaç şeye ihtiyacınız var.

1. Zaman

 Öncelikle vaktinizin olması gerek. Size verilen işi hakkıyla yapabilmeniz için konu hakkında çokça araştırma yapabilmeli ve bu araştırmaları ayıklayıp ortaya nitelikli bir kaynak çıkarabilmelisiniz.

2.Disiplin

 Yazarlık zor iştir. Her şeyden önce sabır ve disiplin ister. Her işte olduğu gibi önce işinizi sevmeli sonra parayı düşünmelisiniz. Size verilen işi en iyi şekilde yapmalısınız ki işin devamlılığı olsun buna bağlı olarak adınız duyulsun ve daha çok iş alın. Yaptığınız iş sizin reklamınızdır.

3.Araştırmacı Kişilik

 Aldığınız konu hakkında bilginiz varsa bu sizin için avantajdır. Yaptığınız araştırmalara ek olarak fikirlerinizi konu dışına sapmadan yazınıza ekleyebilir konu içeriğini bilgilerinizle daha da zenginleştirebilirsiniz. Araştırmacı ve meraklı olmalısınız. Neden ve nasıl sorularını çok sormalı, kısa zamanda çok iş yaparak hem bilgilenip hem de işi kısa sürede sağlam bir şekilde teslim etmelisiniz.


4.Sebat Etmek

 Bu işi yapmak istiyorsanız sebat etmeyi yani elinizde ki ile yetinmeyi bilmelisiniz. Çünkü yazı başına ortalama 5-20 lira arası bir kazanç elde edince o kadar uğraştım bunun için mi dememelisiniz. Ortalama fiyat kelime başına 0,02 kuruştur. 1000 kelimelik bir yazıya 20 lira alırsınız. Acı olmadan tatlı olmaz. Harry Potter kitabını 12 yayın evinin geri çevirdiğini ve 13. yayın evinin rastlantı sonucu basmaya karar verdiğini unutmayın.

5.Dikkatli Olmak

 Burada size bahsedeceğim konu insanların hala dolandırıcılıktan vazgeçmemeleri ile alakalı. Yazı yazarak para kazanmak diye arattığınızda karşınıza bir sürü site ve e-kitap, eğitim seti vs.. ürün satan içlerinde de size yararı olmayacak bir sürü boş laf var daha kötüsü hiç bir şey yok.


 Bu işi nereden yapacağınız konusuna gelince bizzat başvurarak yapacaksınız. Mesela ben kendi bloğum için editör arıyorum. Zamanım olmadığı için benim yerime yazı yazabilecek yazarlar bana mail yolu ile başvurabilir. Beğendiğiniz ilgi alanınıza girebilecek site ya da bloglarla iletişime geçerek yazar olmak istediğinizi bildirebilirsiniz. Size bir şeyler satılmak istendiğinde eğer alacağınız ürün hakkında bilginiz yoksa satın almayın. Bedava peynir ancak fare kapanında olur.

 Yazarken Dikkat Etmeniz Gereken Konular:

 -Yazınız giriş-gelişme-sonuç olarak 3 parça olmalıdır.
 -Yazılarınızı en rahat biçimde word belgesine yazabilirsiniz. Diğer programlar yazıyı kopyalama konusunda sıkıntı çıkarabilir.
 -Yazı diliniz akıcı ve okunduğunda anlaşılabilir olmalıdır.
 -Kelimelerin doğru yazıldığına, cümlelerin devrik olmamasına ve imla kurallarına uyduğunuzdan emin olun. İmla kurallarını çok iyi öğrenin.
 -Yazılarınız özgün olmalı, kopyala yapıştır teknikleri google ya da başka özel programlar tarafından saptanmaktadır. Bu tür programlar olmasa dahi yaptığınız işe saygı duyarak iş ahlakını göz önünde bulundurmalısınız.
 -Yazılarınızda konu ile alakalı anahtar kelimeleri kullanmaya dikkat edin. Google bu anahtar kelimeleri seo (örümcek ağı) programıyla saptar ve geniş kullanıcı kitlesine yayar. Örnek olarak bir telefon hakkında makale yazıyorsanız telefonun markasını 5 6 cümlede bir kullanmaya çalışın. Google bunun özel olarak hazırlanmış bir makale olarak algılar ve aramalarda üst sıralara taşır.
 -Yazılarınızı resmi bir dille yazın.

 Yazılarınızdan daha farklı şekillerde de para kazanabilirsiniz.

 Bir oto tamircisi, mimar, doktor, öğrenci ya da ev hanımı olabilirsiniz. İhtiyacınız olan şey bir bilgisayar ve internet bağlantısı. Ne isterseniz onun hakkında yazı yazabilir azminiz doğrultusunda paraya da çevirebilirsiniz.

 Kendinize bir blog açabilir en çok neyi seviyorsanız onu hakkında yazılar yazabilir ve google'ın adsense programından bloğunuzda ya da siteniz reklam gösteriminden gelir elde edebilirsiniz.

 Ya da kendinize bir arşiv oluşturabilir istediğiniz zaman bu arşivde ki konuları tek tek satabilirsiniz.

 Siz istedikten sonra başarı sizinle gelir. Para için bir şey yapmayın, bir şeyler yapın para etsin.


Bu Yazıyı Paylaş

Yazar:

Önceki Haber
Sıradaki Haber